سه‌شنبه ۱۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۳:۳۵
 تلاش‌های مرحوم حاتم اسماعیل در جهت ترویج علم و تربیت شاگرد برای مکتب اهل بیت (ع) بود

حوزه / ‏‬ حجت الاسلام والمسلمین احمدی قمی، گفت: مرحوم حاتم اسماعیل در گفتگوی بین ادیان و مذاهب تلاش‌های گسترده‌ای را داشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمدی قمی در مراسم بزرگداشت، درگذشت حجت الاسلام و المسلمین شیخ حاتم اسماعیل از روحانیون لبنان که در مسجد رفعت قم برگزار شد، با اشاره به تلاش‌های این عالم دینی در جهت ترویج علم و تربیت شاگردانی برای مکتب اهل بیت (ع) گفت: مرحوم حاتم اسماعیل در گفتگوی بین ادیان و مذاهب تلاش‌های گسترده‌ای را داشته است.

معاون فرهنگی سابق مجمع جهانی اهل بیت (ع)، ضمن بیان اینکه در تاریخ اهل بیت (ع) مناظره‌ها و گفتگوهای بین ادیانی گسترده‌ای وجود داشته است، گفت: امام صادق (ع) نیروهایی را تربیت می‌کردند که اینها در حوزه‌های مختلف علوم دینی با دیگران مناظره و گفتگو داشته باشند، افرادی را در حوزه فقه، افرادی را در حوزه کلام و در حوزه‌های مختلف علوم اسلامی تربیت می‌کردند؛ تخصصی کردن علوم اسلامی و دینی از ابتکارات امام صادق (ع) در عصر خود ایشان بوده است.

حجت الاسلام والمسلمین احمدی قمی با بیان اینکه یکی از حوزه‌های فعالیت حاتم اسماعیل، گفتگوی بین أدیانی بوده است، گفت: وی با مسیحی‌ها و یهودی‌ها گفتگو می کرده است و لازمه این گفتگو آگاهی به اصول و مبانی دین خود و آگاهی به اصول و مبانی دینی است که شخص می‌خواهد گفتگو کند، تا بتواند تأثیر گذار باشد و حقیقت را روشن و حجت را تمام بکند.

استاد حوزه و دانشگاه، با اشاره به عدم توانمندی علمای دوران صفویه، بیان کرد: از جبل عامل لبنان، شیخ بهایی و محقق کرکی و شخصیت‌هایی آمدند و مناصب را عهده دار شدند و با تلاش، حوزه‌های علمیه را شکل دادند.

وی، با اشاره به اینکه مناسبات بین ایران و لبنان همواره وجود داشته است گفت: یک روز ایران علوم را از جبل عامل وارد می‌کند و یک روز به دلیل استضعاف جامعه شیعی در لبنان به قم می آیند و تحصیلات خود را ادامه می‌دهند و بر می‌گردند و حوزه‌های علمیه را در لبنان به نحو عالی راه می‌اندازند.

این استاد حوزه، با بیان اینکه حاتم اسماعیل شخصیتی بود که تمام تلاش خود را معطوف به حوزه‌های علمیه کرد، ادامه داد: به دنبال تربیت نیروهایی بود که دست پر برای آینده باشند.

حجت الاسلام والمسلمین احمدی قمی در ادامه با تأکید بر روایت «النّاسُ ثَلاثَةٌ: فعالِمٌ ربّانیٌّ، و مُتَعَلِّمٌ علی سَبیلِ نَجاةٍ، و هَمَجٌ رَعاعٌ» به توضیح و تشریح روایت و اقسام مردم از زبان امیرالمؤمنین (ع) پرداخت و در ادامه روایاتی چند از امیرالمؤمنین (ع) در باب علم و دانش و انتقال آن به افراد صاحب صلاحیت بیان کردند.

وی با بیان اینکه مرحوم سید جعفر مرتضی مؤلف کتاب الصحیح من سیرة النبی الأعظم از شخصیت‌های جهان تشییع و از مورخان بودند، گفت: ایشان با عنایتی که به معارف أهل بیت (ع) داشته است تاریخ را بیان کرده است؛ مرحوم حاتم اسماعیل در مطالعات تاریخی حرکات خوبی را در کنار سید جعفر مرتضی داشته و این مسیر را فراگرفته بود.

استاد حوزه و دانشگاه، در بیان و توصیف، مسائل تاریخی را مطابق آیه «تِلْکَ مِنْ أَنْبَاءِ الْغَیْبِ نُوحِیهَا إِلَیْکَ» دانست و افزود: به راحتی نمی‌شود تاریخ را استخراج کرد؛ لذا خداوند به پیامبر می‌فرماید، ما اینها را به تو وحی می‌کنیم؛ مرحوم علامه جعفر مرتضی در تاریخش با این نگاه پیش رفته است و سیره پیامبر اکرم (ص) را تبیین می‌کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha